CONSUMENTENINFO | KOPEN

 
1. Algemeen

Korte handleiding over hoe de landmeter u kan helpen in de belangrijkste investering van uw leven: het kopen van vastgoed


2. Voorbereidingen voor het kopen: budget

Als je van plan bent om een eigendom (huis, appartement, grond, ...) te kopen, dan is het evident dat je een aantal voorbereidingen neemt:
 1. maak een beslissing over je totaal maandbudget, praat eerst met enkele banken om een idee te krijgen hoeveel je kan lenen. Normaal gezien geeft een bank je lening voor maximaal 1/3 van je netto inkomen als je de koopkosten zelf kan betalen met spaargeld.
 2. als je je budget kent ga dan dan rekenen naar de maximale prijs die je mag betalen: registratiekosten en hypotheekkosten lopen fel op. Goede link voor de berekening van deze kosten is www.notaris.be
 3. hou rekening met verbouwingswerken, dus als je een eigendom koopt dat niet instapklaar is, mag je er ook niet zoveel voor betalen.
 4. blijf binnen je budget.

3. Voorbereidingen voor het kopen: locatie

De plaats waar je wil wonen of kopen is uiteraard zeer belangrijk: toplocaties zijn duur maar behouden dikwijls wel hun waarde, ook in de toekomst.
Hou voor andere buurten in het oog of ze in goede of slechte evolutie zijn, geloof ook niet alles wat in de pers verschijnt. Wees kritisch en huur eventueel beter eerst een paar maanden om een buurt echt te leren kennen.


4. Voorbereidingen voor het kopen: openbaar, onderhands van eigenaar of via vastgoedmakelaar ?
 1. Openbaar kan je soms goede zaken doen, maar de procedure is wat stroef: hou rekening met de speciale vormen van bieden, korte betalingstermijn en hogere kosten; blijf ook niet hardnekkig overbieden: maak opvoorhand je maximum.
 2. Onderhands lijkt ideaal: rustige sfeer en goede onderhandelingsmogelijkheden, maar moeilijker te vinden en soms durft een verkoper nogal eens "doorvragen".
 3. Via vastgoedmakelaar is het makkelijkst, maar pas op voor straffe verkoopstechnieken ("ik heb vanavond nog een kandidaat, dus wacht niet te lang..." ofzo), en weet dat de kosten van de makelaar niet mals zijn (de verkoper die zijn prijs stelt eist immers altijd dat de 3 tot 5 procent loon van de makelaar er bovenop komt, dus uiteindelijk betaal je die wel mee); tenslotte ook dikwijls oppassen voor straffe prijzen.

5. Voorbereidingen voor het kopen: de bezichtiging

Als je een eigendom gevonden hebt, let dan tijdens de bezichtiging zeker op volgende punten:
 1. Bekijk tijdens de dag, als het donker is zie je maar een kwart van de gebreken. Ga ook eens tijdens het spitsuur een kijkje nemen.
 2. Laat je niet verblinden door inrichting, probeer je het eigendom voor te stellen zonder de meubelen en dergelijke.
 3. Als je gebreken bemerkt, of als een ouder eigendom recent prachtig opgeknapt werd, laat je dan bijstaan door een expert: de lijst van gebreken en mogelijke constructiefouten is zeer lang.
 4. Laat je niet afjagen: "een huis is als een tram, als je er een mist is er binnen vijf minuten weer een".
 5. Op internet zijn er talrijke sites met afpuntlijsten, doch met een goede dosis gezond verstand kom je er wel.

6. Voorbereidingen voor het kopen: de beslissing om aan te kopen

Eenmaal je de knoop hebt doorgehakt dat je het eigendom hebt gevonden dat je wil aankopen, zorg dan voor enkele veiligheidsmaatregelen:
 1. Neem een aankoopoptie op het eigendom zodat niemand anders je nu nog voor kan zijn.
 2. Laat, als dat nog niet gebeurde, een landmeter-schatter het eigendom bezichtigen zodat je voor de twee belangrijkste punten zekerheid hebt:
  • zijn er inderdaad geen gebreken die je over het hoofd zag: verborgen gebreken, problemen met constructie, problemen met stedenbouw, bouwvergunningen, erfdienstbaarheden enzoverder.
  • is de overeengekomen prijs min of meer in overeenstemming met de normale waarde van het eigendom.
 3. Probeer zeker nu niet te besparen op een ernstige schatting, ja die kan je inderdaad wat kosten, maar dit weegt zeker niet op tegen de grote risico's die je loopt om zonder deskundig nazicht te kopen:
  • als je een compromis tekende met opschortende voorwaarde van verkrijgen lening, dan kan je niet van de koop afzien omwille van extra gebreken die je zelf niet zag.
  • als je een compromis tekende zonder deze opschortende voorwaarde dan kan je niet afzien van de koop: niet vanwege extra gebreken en ook niet als de prijs te hoog was.
  • als je een voorschot betaalde (meestal van 5 of 10%) en je wil toch de compromis vernietigen dan ben je je voorschot definitief kwijt.
  • zelfs al had je een opschortende voorwaarde ingebouwd in de compromis, dan is het nog meestal een hele klus om uw voorschot terug te krijgen: meestal is de termijn om de opschortende voorwaarde in te roepen immers korter dan de tijd dat de banken nodig hebben om het dossier te beoordelen.
  • door een eenmalige expertise voor de ondertekening van de compromis heb je zekerheid over wat je koopt en of de prijs realistisch is.
  • tenslotte zijn er nog bijkomende voordelen:
   • moest de waardebepaling lager uitkomen dan de vraagprijs, dan heb je een extra punt in de definitieve onderhandeling met de verkoper,
   • je kan met je expertiseverslag ook eenvoudiger onderhandelen bij verschillende banken, want ze moeten niet allen een nieuw schattingsverslag afwachten. Als je een goed dossier hebt dan kan je meestal de bank zelfs overtuigen om geen nieuwe schatting te moeten betalen.
  Interessante link: voor onafhankelijke schattingen regio Antwerpen: www.schattingen.be

  7. Voorbereidingen voor het kopen: de aankoop zelf

  Eenmaal de hypotheek rond is is het nog uitkijken naar de definitieve notarisakte: weet dat je eventueel een eigen notaris kan kiezen zonder dat dit een meerkost betekent. Ook is het nu nog het ideale moment om het eigendom te laten nameten en desnoods af te palen: de verkoper zal vermoedelijk de juiste grenzen wel weten, de eerste ontmoeting met de buren kan op een vriendelijke wijze samen met de verkoper, en als er toch onzekerheid is over de grenzen dan kan een opmeting nu alles uitklaren zonder enig risico op burenruzie.